bir kitap bir ozan ( ve ötelerde kanatsız kuşlar gibiydik -kazım memiç )
BUNDAN sonraki yazılarımda, önceliği Samsunlu sanatçıların olmak üzere değişik ozan ve yazarların yapıtlarının İncelemelerine de yer vereceğim. Amacım, sanatsal faaliyetlerde kendi içine kapalı, uzak bir taşra kasabasından öteye gidemeyen kentimizin sanatçılarını ve çalışmalarını birkaç satırla da olsa Samsunlular’a tanıtmaktır. Bu tanıtım yazıları sadece kitaplar ve sanatçılarla sınırlı kalmayacak, bunun dışındaki kültürel ve sanatsal etkinliklere de yer verilecektir.
” VE ÖTELERDE KANATSIZ KUŞLAR GİBİYDİK ” yazar- ozan Kazım Memiç’in basılmış ilk şiir kitabı. Kitap “SAMSUN SANAT DERGİSİ YAYINLARI” arasında çıkmış. Yüz yirmi iki sayfalık uzun soluklu bir şiir niteliğinde.
Kitaba ilk söz olarak “Yurt ve ulus sevgisini evrenselliğe taşırken yolları Atatürk kavşağında buluşanlara” deyişiyle yön verilmiş. Son söz olarak da yine aynı doğrultuda: “Güç ve aydınlıktayım / Güç ver çocuklarıma ki / imbikten geçer gibi, arı, duru / insanlığa koşayım.”
Atatürk sevgisi, Atatürk düşüncesi, çağdaş uygarlık düzeyine ulaşma özlemi, gerilikten sıyrılıp bilimin ışığıyla ülkemizi yeniden oluşturma, yükseltme ülküsü, yarınlara umutla bakma, yarınlar için kendini feda etme, doğruluk iyilik, adalet vs. gibi kavramlar hep ön planda tutulmuş. Bu duygular kitap boyunca, Ulusal Kurtuluş Savaşımızın başlangıcı, hem dış hem de iç düşmanlarla dişe diş mücadele, utkuya varış ve çağdaşlaşma uğraşılarını anlatan dizelerin içinde yoğrularak ustaca verilmiş.
Ülküler hep yücedir. Yurt sevdası, toprak sevdası, bu toprağın çilekeş insanına tutkunluk, tüm evrene ve tüm insanlığa ayrımsız bakış her dizede kendini belli eder. “Çatlamış tomurcuklar, yücelen güne özlem / Bir Ardahan yolunda, biri Muğla’da kokar / Kuşlar mı yuva yaptı, bu yükselen kanat ne? / Bu özgürlük bu barış daha hangi yerde var? / Anadolu toprağı mutluluk kaynağıdır / Özgürlük gülümser de tutsaklığa yasak var.” (Sayfa: 118)
Yüreği sevgilerle, umutlarla, güzelliklerle dolu bir öğretmendir o. Şiirlerini hep üçüncü kişi diliyle söylemiş; ama yine de kendi yüreğini dile getirmiştir dizelerinde. Ülkülü, sevecen, samimi bir öğretmen söyleyişidir bu. Ama tüm eğitimcilerin yüreklerine tercüman olan bir söyleyiş.
Umut doludur Senelerin akıp gitmesine rağmen eskimemiştir inancı. Törpüye gelmemiştir düşünceleri. Bu yüzden elinin değdiği her çocuğa, sözünün ulaştığı her gence umut ve inanç aşılamaya çalışır. Bilir ki bu yol çetin, dikenli, taşlı ve zor bir yoldur. Umutsuzluklara yer yoktur orada.
“Hey Oğul / Umudun aydınlık olsun / Bu memleket büyük / Büyüdükçe sen düşüncelerde / Küçülür milletin sırtındaki yük.” Şiirin bir bölümünü örnek olarak buraya aldık. Şiirin tamamında kırk beş sözcük bulunmakta. Bu dizelerde hakim duyguyu içeren sözcükler: “Umut, aydınlık, düşünce, sevgi, nasırlı ellerin öpülmesi, gün ışığına çıkmak, çalışmak vs.” Bunların hemen hepsi umudu, inancı ve güzel bir geleceği simgeleyen, olumluluk ifade eden sözcüklerdir. Şiirde yalnızca “köstebek, umutsuzluk ve gam” sözcükleri olumsuz bir anlam ifade ederler. Bunlar da ozan tarafından söylemini daha pekiştirmek için kullanılmış sözcüklerdir.
Dilde de oldukça yenidir. Özenle seçer sözcüklerini. Eskiden, eskimişten, bize ait olmayan yabancı kalıntılardan bilinçli bir biçimde kaçınır. Zafer yerine “utku“, müjde yerine “muştu”, fazilet yerine “erdem“, rüya yerine “düş”, menşei yerine “köken” sözcüklerini kullanır. Gönenmek, yalım, berkitmek, erinç, ulus, bilinç, us, otak, yalaz, sevi, tutku…vs” gibi sözcükler de onun dil anlayışının bir gereği olarak dizelerde yerlerini almışlardır.
“VE ÖTELERDE KANATSIZ KUŞLAR GİBİYDİK” bu ülkeyi gerçekten sevenlerin, Atatürk düşüncesinde birleşenlerin ve her türlü olumsuzlara, olumsuzluklara karşın ülkülerinden vazgeçmeyenlerin başucu kitabıdır